Мануель Пелмуш Пам’ятник для Києва

У вівторок 10 жовтня, о 18:00 фонд ІЗОЛЯЦІЯ представляє перформанс румунського художника Мануеля Пелмуша на місці пам’ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка у Києві. У середу, 11 жовтня, о 19:00 у креативній спільноті IZONE відбудеться розмова з митцем. Перформанс Мануеля Пелмуша – четвертий і заключний розділ серії інтервенцій у публічний простір у рамках проекту Суспільна угода, який розпочався у червні 2016 року.

Суспільна угода – це проект фонду ІЗОЛЯЦІЯ, метою якого є створення дискусійного простору між мистецькою спільнотою, суспільством та владою щодо статусу та функціювання пам’ятних об’єктів у публічному просторі на прикладі пам’ятника Леніну в Києві. Саме повалення пам’ятника Леніну в Києві у грудні 2013 року спричинило ленінопад по всій країні і стало символом процесу декомунізації, з приводу якого в українському суспільстві й надалі точиться полеміка.

Перформанс Мануеля Пелмуша Пам’ятник для Києва пропонує подивитися на місце колишнього пам’ятника Леніну як на (публічний) простір для трансформації. Обрана локація заохочує до перегляду таких понять як пам’ять, (пере)написання історії, політика пам’яті. Водночас запропонований художником перформативний підхід дозволить залучити до процесу створення нового, хоча й тимчасового, пам’ятника локальну спільноту та разом поглянути на доволі проблемну і з ідеологічної, і з урбаністичної точки зору локацію, яка має потенціал стати не лише платформою для ідеологічного представництва, а й простором для експериментування.

Мануель Пелмуш у роботі з перформансом та хореографією часто співпрацює з людьми, які не є професійними танцівниками, але готові за допомогою тіла і рухів створювати нові візуальні образи. Через перформативні стратегії прийняття та втілення, використовуючи лише людське тіло як інструмент, художник прагне тимчасово повернути повалену статую Леніна на своє місце. Однак завдяки участі звичайних людей монумент перетвориться на щось інше: відкрите і багатоголосе.

Для того щоб створити новий пам’ятник для Києва, Мануель Пелмуш запросить місцевих жителів взяти участь у хореографічній акції навколо порожнього постаменту, у такий спосіб надаючи їм можливість самостійно вирішувати долю публічного простору та порожнього монументу. Учасники акції, виконуючи серію простих рухів, спочатку приймуть позу Леніна, що стояв на постаменті, а потім сформують новий пам’ятник, який, можливо, більше відповідатиме їхнім очікуванням та потребам. Пам’ятник для Києва буде змінюватися, трансформуватися з кожним рухом кожного з учасників, а отже розгортатися в часі, створюючи динамічний монумент на противагу мармуровим та бронзовим ідолам.

За підтримки Міністерства закордонних справ України та Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

 

Попередні інтервенції

Першою художньою інтервенцією на місці колишнього пам’ятника Леніну в рамках проекту Суспільна угода стала робота Синтії Гутьеррес Населяючи тіні (9-16 липня 2016), в якій взяли участь понад 1500 чоловік.

У листопаді 2016 року іранський художник Махмуд Бакші був запрошений на другий тур проекту, який втілився у інсталяції Безкінечне святкування (7-21 листопада 2016 року).

За результатами народного голосування, 3-17 травня 2017 на місці колишнього пам’ятника демонструвався проект-фіналіст під назвою Ритуал природи мексиканської художниці Іси Каррільо.

Деталі

Куратор проекту: Катерина Філюк
Художник: Мануель Пелмуш
Відкриття: 10 жовтня 2017 року, 18.00
Адреса: Київ, бульвар Тараса Шевченка, 1

Artist talk пройде 11 жовтня, о 19:00 у креативній спільноті IZONE за адресою вул. Набережно-Лугова, 8.

Суспільна угода 2017: Оголошено переможця

Фонд ІЗОЛЯЦІЯ оголошує переможця міжнародного конкурсу Суспільна угода 2017 на проект тимчасової мистецької інтервенції на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві: за результатами народного голосування переміг проект Ритуал природи мексиканської художниці Іси Каррільйо, який буде реалізовано з 3 по 17 травня 2017.

Ідея проекту Ритуал природи полягає у зверненні до цілющих сил природи: порожній п’єдестал пропонується вкрити живим розмарином. Іса Каррільйо пропонує нейтралізувати ідеологічну напругу навколо вакантного постаменту й запрошує містян на пошуки внутрішньої рівноваги та спокою. Наприкінці проекту рослини буде передано всіх охочим.

«Мені здається символічним, що за результатами народного голосування було обрано проект, який акцентував ідею очищення за допомогою природи складного у багатьох відношеннях місця, де за часів Другої світової війни стояла шибениця, а пізніше – пам’ятник Леніну. Цей вибір також свідчить і про те, що киянам бракує зелених зон у центрі міста. Хай тимчасово, але така зона з’явиться замість гранітного п’єдесталу» – коментує результати народного голосування кураторка проекту Суспільна угода 2017 Катерина Філюк.

Нагадуємо, народне голосування тривало з 3 по 9 квітня, усім бажаючим пропонувалось віддати голос за один із 4-х проектів, попередньо відібраних міжнародним журі конкурсу Суспільна угода 2017. За Ритуал природи Іси Каррільйо проголосували 38,5% респондентів, на другому місці опинився проект українського художника Микити Шаленого Героїв не існує (31,1%), на третьому – Мені потрібен герой сербки Мілени Вучковіч, а проект De Pedestal дуету Afterall (Італія) зібрав 14,3% голосів.

Відкритий міжнародний конкурс на проект мистецької інтервенції на місці пам’ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка Суспільна угода 2017 тривав з 23 лютого по 25 березня 2017 року. У результаті було отримано 37 заявок з 18 країн світу.

Тимчасову інсталяцію Іси Каррільйо Ритуал природи буде реалізовано фондом ІЗОЛЯЦІЯ на місці колишнього пам’ятника Леніну з 3 по 17 травня 2017 року.

Іса Каррільйо народилася 1982 року в Мексиці. Її практика знаходиться під впливом містицизму та ґрунтується на дослідженні графології, астрології, нумерології. В 2015-2016 роках виграла грант Програми стимулювання художнього розвитку в штаті Халіско, Мексика.

Суспільна угода – проект фонду ІЗОЛЯЦІЯ, що розпочався 2016 року і є спробою створення дискусійного простору між мистецькою спільнотою, суспільством та владою для обговорення статусу та функціювання пам’ятних об’єктів у міському середовищі на прикладі пам’ятника Леніну в Києві.

 

Народне голосування за проекти фіналістів

Проект тимчасової мистецької інтервенції на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві

Міжнародне журі конкурсу, до якого увійшли художниця Синтія Ґутьєррес (Мексика), мистецтвознавиця Євгенія Моляр (Україна), директорка Департаменту культури Київської міської державної адміністрації Діана Попова (Україна), архітектор Рік Роуботам (Велика Британія) та кураторка проекту Суспільна угода Катерина Філюк (Україна), обрало 4 проекти. Один з них буде реалізовано фондом ІЗОЛЯЦІЯ  3 – 17 травня 2017 року.

Народне голосування завершено. Офіційні результати буде оголошено незабаром.


Afterall, Італія
DE PEDESTAL

Дерев’яна конструкція на кшталт клітки, що повторює форму порожнього постаменту в масштабі 1:2, розміщується горизонтально позаду постаменту, підкреслюючи його безпомічність. Що було наповненим, стає порожнім, чоловіче домінування перетворюється на жіноче прийняття. Проект не пропонує ідею нового монументу, але аналізує порожній постамент – символ сили, впевненості, віри. Саме ці поняття мають стати предметом дискусії, що розгортається навколо моделювання нової колективної ідентичності.

«Монумент та його суспільне значення – це результат відбору та скупчення певних свідчень, які історіографія обирає та маніфестує як правду. Процес декомунізації став маніфестом серед іншого через знищення або переміщення важливих символів та монументів, зокрема пам’ятника Леніну. Нас у першу чергу цікавить символічний потенціал постаменту, що залишився після падіння Леніна».

Afterall – художній дует, що складається з брата та сестри Енцо (1977) та Сильвії (1975) Еспозіто. Працюють разом з 2004 року. Вивчали соціологію, пізніше отримали ступінь магістрів з мистецтва, працюючи над дослідженням комунікаційного потенціалу феномену колективності. Були резидентами ICI New York, США; SOMA Summer 2014, Мексика. Брали участь у 12-й Бієнале молодих художників Європи та Середземномор’я, виставках у Італії, Аргентині, Чилі, Шанхаї.


Miljena Vučković (Мілєна Вучковіч), Сербія
МЕНІ ПОТРІБЕН ГЕРОЙ

На порожньому постаменті пропонується встановити потужний прожектор. Він має бути увімкнений цілий день, але найбільш помітним ставатиме лише вночі. Прожектор обертається та висвітлює об’єкти навколо – будинки, дерева, машини – відбувається пошук нового героя. Таким чином підкреслюється відсутність простих та чітких рішень і необхідність бачити речі в іншому світлі.

«Там, де минуле та сучасне стикаються, публічний простір є головним інструментом для вираження сподівань громадян. Відсутність монументу – це також монумент, монумент сучасному стану речей та ставленню людей до того, що відбується. Проект порушує такі питання: яка роль героя у сучасному суспільстві? Яка різниця між героями та ідолами? Хто є героєм у достатній мірі, щоб зайняти порожнє місце на постаменті? Як новий герой може допомогти змиритися з власним минулим та відкрито дивитися у майбутнє? Чи взагалі потрібні герої?»

Мілєна Вучковіч живе та працює в Сербії. Має ступінь магістра з архітектури та міського планування. Заступниця директора Sсenatoria – організації, що активує будівлі та монументальні споруди за допомогою сучасного мистецтва, зокрема перформансу.


Isa Carrillo (Іса Каррільйо), Мексика
РИТУАЛ ПРИРОДИ

Порожній п’єдестал пропонується покрити горщиками з розмарином. Розмаринова колона буде функціонувати як антидепресант, цілитель ударів і ран – іншими словами, вона виконуватиме терапевтичну функцію.
Інша частина проекту полягатиме у відкритих для громадськості регулярних медитаціях shamata – практики, в якій увагу буде зосереджено на диханні. Медитації будуть проводитися протягом 45 хвилин кілька разів на тиждень.
Наприкінці проекту рослини будуть віддані перехожим, які захочуть прийняти їх.

«Я розглядаю свій проект як спробу самосцілення порожнього постаменту».

Іса Каррільйо народилася у 1982 році в Мексиці. Її практика знаходиться під впливом містицизму та ґрунтується на дослідженні графології, астрології, нумерології. В 2015-2016 роках виграла грант Програми Стимулювання художнього розвитку в штаті Халіско, Мексика.


Микита Шалений, Україна
ГЕРОЇВ НЕ ІСНУЄ

З обох боків постаменту, як у бібліотеці, встановлюються два ряди книжкових полиць з невеличкими дошками. Перед кожним рядом розташовуються кошики з крейдою та вугіллям відповідно. Кожному охочому пропонується намалювати або записати на дошці те, що він/вона хотіли би забути за допомогою крейди. Або те, що важливо пам’ятати – за допомогою вугілля. Дошки з записами збиратимуться на поличках як своєрідний архів думок та бажань мешканців міста.

«Героїв у тому вигляді, як нам пропонують радянські монументи, не існує. Вони ніколи й не існували: сконструйовані пропагандою Тарас Шевченко, Че Гевара або Клара Цеткін в дійсності були зовсім іншими. Тож постає питання чи маємо ми пам’ятати те, чого ніколи не існувало? Замість створення нових ідолів, ми маємо змінити наше ставлення до історії та радше збирати різноманітні думки, архівувати, нотувати.
Проти ідолів. Проти ідеології. За інформацію, за історію. За пам’ять та знання».

Микита Шалений народився у 1982 р. в Дніпропетровську (нині Дніпро). Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури, архітектурний факультет. Переможець у номінації «Приз Громадськості» Премії PinchukArtCentre 2011, переможець у номінації «Найкраща інсталяція» ArtVilnius′15. Мешкає у Дніпрі.

Результати опитування про декомунізовані пам’ятники в Україні

В рамках тимчасової інсталяції Безкінечне святкування іранського митця Махмуда Бакші на місці колишньго пам’ятника Леніну фондом ІЗОЛЯЦІЯ було проведено опитування. Анкета містила чотири запитання, які стосувалися безпосередньо інсталяції та загальної ситуації з декомунізованими пам’ятниками. Респондентам було запропоновано відповісти на такі питання як, що має з’явитися на місці декомунізованих монументів та хто має приймати рішення щодо демонтажу старих монументів та встановлення нових.

Результати анкетування можна знайти за посиланням

 

Суспільна угода 2017: Конкурс на тимчасову інсталяцію на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві

Крайній термін подачі заявок: 25 березня 2017

У рамках проекту Суспільна угода фонд ІЗОЛЯЦІЯ запрошує митців з України та всього світу взяти участь у конкурсі на проект тимчасової публічної інтервенції на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві. Конкурс відкрито для всіх митців, незалежно від віку, статі, національності чи роду практик.

Проект Суспільна угода досліджує пам’ятні предмети та ритуали у публічному просторі, що є носіями певних історичних наративів та політичних ідеологій. Проект є спробою створення дискусійного простору між мистецькою спільнотою, суспільством та владою для обговорення статусу та функціювання пам’ятних об’єктів у міському середовищі на прикладі пам’ятника Леніну в Києві.

Саме повалення пам’ятника Леніну в Києві у грудні 2013 року спричинило Ленінопад по всій країні і стало символом процесу декомунізації, з приводу якого в українському суспільстві й надалі точиться полеміка. На сьогодні вільний постамент має величезний ідеологічний потенціал у визначенні нової національної ідентичності, виражаючи ставлення до нещодавніх болісних подій та проектуючи майбутнє. Тому мистецька інтервенція здатна створити арену для широкої дискусії у суспільстві.

Конкурсанти повинні брати до уваги етичні аспекти проекту, а їхні роботи мають резонувати з місцевим контекстом та залучати широку аудиторію. Відповідно, пропоновані інтервенції мають бути просторово й концептуально сумісні з порожнім п’єдесталом пам’ятника Леніну та можуть бути виконані у будь-якому форматі та з будь-яких матеріалів. Однак, враховуючи тимчасовість інтервенції, масштабні трансформації місця не радяться, а перевага у конкурсі надаватиметься перформативним, партисипативним та інтерактивним проектам.

Попередні етапи

Першою мистецькою інтервенцією на місці пам’ятника Леніну в рамках проекту Суспільна угода стала інсталяція Населяючи тіні Синтії Ґутьєррес (9-16 червня 2016), яку відвідало понад 1500 людей.

У листопаді 2016 року іранський митець Махмуд Бакші приєднався до другого етапу проекту і створив інсталяцію Безкінечне святкування (7-21 листопада 2016).

Додаткова інформація

Дізнатися більше про локацію можна за посиланням.

Процедура відбору

З отриманих заявок спеціальне журі відбере 4 фіналісти, які візьмуть участь у другому раунді – відкритому голосуванні. Проект-переможець буде презентовано на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві з 1 по 17 травня 2017 року.

Матеріальне забезпечення

Фонд ІЗОЛЯЦІЯ покриває переможцеві конкурсу витрати на дорогу, проживання та реалізацію проекту, а також забезпечує його/її добовими та грошовою винагородою.

Вимоги до заявок

Конкурсанти повинні надати такі документи:

  • Мотиваційний лист, в якому викладено, чому вас цікавить ця тема (не більше 300 слів);
  • Опис проекту та ескіз із технічними специфікаціями (не більше 300 слів);
  • Резюме митця.

Заявку слід подати англійською мовою в одному файлі pdf на поштову адресу [email protected] з заголовком “Social Contract Application [Прізвище конкурсанта]” не пізніше 25 березня 2017 року.

Кураторка проекту: Катерина Філюк

За підтримки Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

Про фонд

ІЗОЛЯЦІЯ – це культурна платформа, що була заснована 2010 року в Донецьку та переїхала до Києва у червні 2-14 року після військового захоплення своєї території. Місія фонду – сприяти позитивним перетворенням в Україні за допомогою культури. ІЗОЛЯЦІЯ здійснює свою діяльність у трьох взаємопов’язаних напрямах: у сфері мистецтва, освіти та проектів, пов’язаних з активізацією української креативної спільноти.


Інформаційні партнери

Інсталяція Махмуда Бакші на місці пам’ятника Леніну в Києві

У понеділок 7 листопада, о 18:00 фонд ІЗОЛЯЦІЯ презентує тимчасову інсталяцію іранського митця Махмуда Бакші Безкінечне святкування (Endless Celebration) на місці поваленого пам’ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка в Києві. У вівторок 8 листопада, о 19.00 у креативній спільноті IZONE відбудеться дискусія за участі художника. Відкриття інсталяції проходить у рамках проекту Суспільна угода, що стартував у червні 2016 року.

Суспільна угода – проект фонду ІЗОЛЯЦІЯ (кураторка Катерина Філюк), присвячений проблемі взаємодії суспільства з пам’ятними об’єктами та спрямований на створення дискусійного майданчика з залученням арт-фахівців, представників влади та суспільства для обговорення статусу та функціювання пам’ятних об’єктів у міському середовищі на прикладі пам’ятника Леніну в Києві. Саме повалення пам’ятника Леніну в Києві у грудні 2013 року спричинило Ленінопад по всій країні й стало символом процесу декомунізації, з приводу якого в українському суспільстві й надалі точиться полеміка.

Інсталяція Безкінечне святкування Махмуда Бакші є іронічним коментарем стороннього спостерігача до історичного моменту, в якому наразі перебуває Україна. У своїх попередніх проектах іранський митець часто розглядає пам’ятник як рекламу, спосіб державної пропаганди нових ідей. Художник розробив цей проект як спробу візуально сформулювати історичний вибір, зроблений українцями, коли вони прибрали пам’ятник Леніну зі свого місця. Для інсталяції Бакші вибрав три кольори світлофора, щоб за допомогою червоного (силует Леніна) продемонструвати неможливість повернутися до минулого. Зелений (Діва Марія) і жовтий (поп-співачка Мадонна), в свою чергу, демонструють можливі напрямки руху вперед. Також ці три обличчя уособлюють стовпи сучасного суспільства: ідеологію, релігію та економіку. Найчастіше пропаганда, в залежності від цілей, що їх перед собою ставить, інструменталізує певні образи з тієї чи іншої царини. У радянській парадигмі так сталося з фігурою Леніна, натомість у капіталістичному світі прикладом цього може служити співачка Мадонна, яка є своєрідною іконою поп-культури з усіма її атрибутами. До цінностей неолібералізму апелює і форма, яку обирає художник, – неонові вогні реклами, що ніби промовляють до споживача “купи мене”.

Датою відкриття проекту невипадково є 7 листопада – День Великої Жовтневої Революції. Інсталяція у жодному разі не приурочена до цієї події, а навпаки використовує дату як додатковий інструмент, що підсилює її значення. Святкування визначних дат – це ще один спосіб укорінити в суспільстві певну ідеологію. Демонстрації трудящих перед пам’ятником вождя були майже релігійним дійством. Відкриваючи інсталяцію в цей день, художник маркує ці значення та іронізує над ними, між тим прекрасно розуміючи, яку владу вони над нами мають. 7 листопада офіційно більше не святкується в Україні, і Безкінечне святкування Бакші стає символом звільнення від тягаря минулого й актом не-святкування.

Проект Суспільна угода фонду ІЗОЛЯЦІЯ розпочався у червні 2016 і включав виставку, публічну програму та тимчасову художню інтервенцію Синтії Ґутьєррес Населяючи Тіні. На місці поваленого пам’ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка мексиканська мисткиня створила з будівельного риштування сходи, що дозволяли кожному піднятися на п’єдестал, де раніше стояв радянський вождь. Інсталяція Синтії Ґутьєррес спричинила суспільний резонанс, стимулюючи дискусію щодо статусу існуючих пам’ятних об’єктів та перспектив і механізмів створення нових. Враховуючи актуальність цих тем, проект Суспільна угода продовжиться у 2017 році та передбачає проведення дослідження та створення ряду тимчасових інсталяцій у різних містах України.

Кураторка проекту: Катерина Філюк
Митець:
Махмуд Бакші

Відкриття: 7 листопада, 2016, 18:00
Тривалість:
7-21 листопада, 2016
Адреса:
Київ, бульвар Тараса Шевченка, 1

Зустріч із митцем пройде за адресою: вулиця Набережно-Лугова 8.

За підтримки Міністерства закордонних справ України та Департаменту культури КМДА

Партнери проекту:

За підтримки Бертрана Коста.

 

Інсталяція Синтії Ґутьєррес на місці пам’ятника Леніну

З 9 по 16 липня 2016 року на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві перебувала тимчасова інсталяція Синтії Ґутьєррес Населяючи тіні. Художню інтервенцію мексиканської мисткині було створено в рамках проекту Суспільна угода фонду ІЗОЛЯЦІЯ.

На відкритті інсталяції була присутня мисткиня Синтія Ґутьєррес, кураторка проекту Суспільна угода Катерина Філюк та менеджер фонду ІЗОЛЯЦІЯ Олександр Виноградов. Офіційне відкриття відвідали журналісти, представники міської влади, митці та мешканці Києва. Проект Суспільна угода є спробою створення дискусійного простору між мистецькою спільнотою, суспільством та владою для обговорення статусу та функціювання пам’ятних об’єктів у міському середовищі на прикладі пам’ятника Леніну в Києві. Встановлення інсталяції Населяючи тіні довело можливість такого діалогу, адже стало можливим завдяки підтримці Департаменту культури Київської міської державної адміністрації та фінансовій допомозі небайдужих представників місцевого бізнесу – компаній PERI та Солнце в дом.

Інсталяція Населяючи тіні пропонувала кожному бажаючому піднятися сходами на постамент пам’ятника Леніну. Щоб розмірковувати про минуле, потрібно «оселитися» в його тінях, самим стати новими рухливими скульптурами і таким чином відкрити новий горизонт. Робота Синтії Ґутьєррес піднімає проблеми ідентичності, нав’язаної пам’яті та поразки політичних систем. Фонд ІЗОЛЯЦІЯ запустив флешмоб, закликаючи всіх відвідувачів інсталяції робити селфі на п’єдесталі Леніна з хештегом #iLenin. За час роботи інсталяції її відвідали понад 1500 людей.

Мистецька інтервенція Синтії Ґутьєррес перемогла на відкритому конкурсі, оголошеному фондом ІЗОЛЯЦІЯ у квітні 2016 року. Було отримано 21 заявку від художників та мистецьких колективів з усього світу: 8 з України, 2 з Мексики, по одному з Польщі, Болгарії, Чилі, Іспанії, Бельгії, Латвії, Таїланду, Киргизстану, Росії, Нідерландів та Швейцарії. Інсталяцію Населяючи тіні обрало міжнародне журі у складі:

Ганна Бондар – в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури Києва (Україна)
Євгенія Кулеба – координаторка створення Скверу Небесної сотні, керівниця ГО «Місто-сад» (Україна)
Рік Роуботам – архітектор, урбаніст (Великобританія)
Оксана Баршинова – кураторка, завідувачка науково-дослідного відділу мистецтва ХХ-ХХІ століть Національного художнього музею України (Україна)
Катерина Філюк – кураторка проекту Суспільна угода (Україна-Нідерланди).

Проект Суспільна угода, що складається з виставки та публічної програми, триває до 24 серпня 2016 року.


Партнери

TRASLADO EFECTUADO CON APOYO DE LA SECRETARÍA
DE CULTURA DEL GOBIERNO DEL ESTADO DE JALISCO