Russian illegal prison on IZOLYATSIA premises has been operational for 10 years.

ПРОГРАМА ФОНДУ ІЗОЛЯЦІЯ НА 2018 РІК

31 січня 2018

2018 стане четвертим роком діяльності фонду ІЗОЛЯЦІЯ в Києві – рівно стільки ж інституція провела на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку, захопленої самопроголошеною «ДНР» 9 червня 2014 року. За три роки, що минули, фонд реалізував понад тридцять проектів в Україні та за її межами, працюючи з темами, що відображають особистий досвід команди ІЗОЛЯЦІЇ та актуальну ситуацію в Україні й світі – гібридні війни, кордони, що повзуть, міграцію, трансформації політики пам'яті. Таким чином фонд ІЗОЛЯЦІЯ підкреслює роль культури і мистецтва як інструментів дослідження і критичного осмислення соціальних, економічних і політичних проблем сучасності з метою ініціювання широкого діалогу в суспільстві навколо цих тем.

Виходячи з таких позицій, стратегія фонду ІЗОЛЯЦІЯ на 2018 рік спрямована на інтердисциплінарність (перетин сфери мистецтва з іншими дисциплінами) як найбільш ефективний метод дослідження локального та глобального контексту. Реалізація цієї стратегії передбачає активне залучення аудиторії в процес спільного виробництва смислів за допомогою дослідницьких та інтерактивних проектів, воркшопів, публічних дискусій тощо. Це також означає відкритість і готовність до співпраці з різними інституціями як у сфері культури, так і в інших областях.

ІЗОЛЯЦІЯ продовжує програму резиденцій, спрямовану на підтримку художників, кураторів, дослідників, письменників, урбаністів і представників інших творчих професій, чиї проекти пов'язані з темами досліджень фонду.

Особливим фокусом ІЗОЛЯЦІЇ був і залишається Донбас. У рамках проектів Донбаські Студії і ЗМІНА: Імпульс продовжаться дослідження на сході України, а також активна взаємодія з організаціями та активістами цього регіону. Також триває робота над проектами Суспільна угода і Soviet Mosaics in Ukraine, в рамках яких проводиться дослідження радянської культурної спадщини, політики пам'яті та репрезентації нових ідентичностей у публічному просторі.

Креативна спільнота IZONE, заснована фондом ІЗОЛЯЦІЯ на території київського судноремонтного-суднобудівного заводу, успішно розвивається як один із найбільших культурних хабів столиці.

Територію фонду ІЗОЛЯЦІЯ в Донецьку досі захоплено. Фонд продовжує свою діяльність як номадична інституція, географія проектів якої не обмежується одним містом або країною.

 

ПРОГРАМА 2018

 

Точки дотику
Hesselholdt & Mejlvang
Арт-проект у публічному просторі Києва
Січень – березень 2018
Проект складається з серії зображень і текстів на рекламних поверхнях, спеціально розроблених данським дуетом для Києва. Hesselholdt & Mejlvang розмірковують над повідомленнями, які зазвичай з'являються на носіях зовнішньої реклами, і пропонують альтернативний варіант їх використання як простору для сучасного мистецтва.

 

Uтопія: Трансформація українського Сходу
Виставка
Спільно з Гараж Генг
8 лютого – 11 березень 2018
В основі виставки лежить мультидисциплінарне дослідження культури, урбаністики та ідентичності, проведене з грудня 2016 по листопад 2017 року командою Метамісто: Схід у шести містах Донецької та Луганської областей: Лисичанськ, Бахмут, Покровськ, Сєвєродонецьк, Костянтинівка і Добропілля.

 

Coming Out of Isolation
Колективна резиденція, медіа-кампанія, site-specific проекти
Спільно з KyivPride
Лютий – жовтень 2018
Мета спільного проекту KyivPride і ІЗОЛЯЦІЇ – через призму мистецтва висвітлити проблему дискримінації за ознакою СОГІ (сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності), яка існує в українському суспільстві, а також почати суспільний діалог і зняти табу з цієї теми.

 

American Arts Incubator
Майстер-класи, виставка
У співпраці з Державним бюро освіти і культури США і організацією ZERO1
10-30 березня 2018
Проект складається з серії інтенсивних майстер-класів, розробки самостійних проектів та публічної презентації результатів. Під керівництвом американської художниці Тіари Рібо українські художники і мейкери поєднуватимуть мистецтво й технології, досліджуючи ідентичність, місце та взаємозв'язок культури, промисловості й екології у Києві та Україні.

 

Куди далі?
Виставка
Спільно з StoneLion Puppet Theatre і Project Central (США)
29 березня – 14 квітня 2018
На виставці понад 20 українських художників презентують роботи, які у різних медіа – живопис, фотографія, інсталяція, відео – осмислюють сучасні глобальні екологічні виклики. Крім виставки у рамках проекту відбудеться серія майстер-класів і вистав лялькових театрів.

 

Рідне місто
Metahaven
Виставка
26 квітня – 3 червня 2018
Фільм голландського дуету Metahaven Рідне місто, знятий в Києві та Бейруті, буде вперше показано в Києві у вигляді інтерактивної інсталяції. Рідне місто поетично осмислює епоху швидких змін, в яку ми живемо, і почуття нестабільності і розгубленості, яке викликає ця стрімкість.

 

День ІЗОЛЯЦІЇ
Виставка Павла Макова Зошит без однієї сторінки
9 червня – 15 липня 2018
У четверту річницю захоплення території ІЗОЛЯЦІЇ в Донецьку фонд звертається до проектів, пов'язаних із донецьким періодом його діяльності. Павло Маков активно співпрацював з ІЗОЛЯЦІЄЮ з перших днів утворення фонду, включаючи створення Донрози і безлічі освітніх програм. У День ІЗОЛЯЦІЇ Павло Маков представить новий інтерактивний проект, в якому осмислює минуле і конструює можливі варіанти майбутнього.

 

Ми були тут
Антон Шебетко
Виставка
30 серпня – 7 жовтня 2018
Створена у рамках проекту Coming Out of Isolation, фотовиставка Антона Шебетка присвячена ЛГБТ людям на службі в зоні АТО.

 

Interactive Playground
Виставка
Спільно з WRO Art Center (Польща)
18 жовтня – 16 грудня 2018
Розроблена WRO Art Center і показана на трьох континентах, виставка для дитячої та підліткової аудиторії поєднує в собі мистецтво, сучасні технології та інтерактивний підхід. Важливою частиною проекту є Chillout Кінотеатр з підбіркою класичної польської анімації 1960-70-х років, а також можливість взаємодіяти з більшістю об'єктів на виставці.

 

Фонд ІЗОЛЯЦІЯ відкритий до співпраці з митцями, кураторами та інституціями, які працюють з вище названими темами і напрямами. Детальніше за посиланням.